صد آنلاین | یک مطالعه جدید هشدار میدهد که سه فاکتور خطر مهم نه تنها خطر سکته مغزی را افزایش میدهند، بلکه احتمال ناتوان کننده بودن چنین سکتهای را نیز افزایش میدهند.
به گزارش صد آنلاین، به گزارش مدیسن نت، این سه خطر بزرگ چیست؟ محققان گزارش دادند که سیگار کشیدن، فشار خون بالا و ابتلاء به فیبریلاسیون دهلیزی به طور قابل توجهی خطر ابتلاء به سکته مغزی شدید را افزایش میدهد.
«کاتریونا ردین»، محقق ارشد از دانشگاه گالوی ایرلند، میگوید: «سکته مغزی میتواند منجر به ناتوانی یا حتی مرگ شود، با این حال تعدادی از عوامل خطر وجود دارد که افراد میتوانند با تغییر در شیوه زندگی یا مصرف دارو، آنها را اصلاح کنند.»
ردین در ادامه افزود: «نتایج ما بر اهمیت مدیریت عوامل خطر سکته مغزی، به ویژه فشار خون بالا، فیبریلاسیون دهلیزی و سیگار کشیدن به منظور جلوگیری از سکته مغزی شدید و ناتوان کننده تأکید میکند.»
به گفته محققان، سکتههای مغزی شدید منجر به ناتوانی افراد در راه رفتن یا مراقبت از خود بدون کمک میشود. این بیماران تا پایان عمر به مراقبتهای پرستاری مستمر نیاز دارند.
برای این مطالعه، محققان نزدیک به ۲۷۰۰۰ نفر از ۳۲ کشور با میانگین سنی ۶۲ سال را دنبال کردند. از این گروه، نیمی از آنها دچار سکته مغزی شده بودند، از جمله حدود ۴۸۰۰ نفر که سکته مغزی شدید و ۸۶۰۰ نفر با سکته مغزی خفیف تا متوسط.
پس از تنظیم سایر عوامل خطر، محققان دریافتند که:
• افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی (ضربان قلب نامنظم) ۴.۷ برابر بیشتر در معرض سکته مغزی شدید و ۳.۶ برابر بیشتر در معرض سکته مغزی خفیف تا متوسط بودند، در مقایسه با افراد بدون این بیماری.
• بیماران مبتلا به فشار خون بالا ۳.۲ برابر بیشتر در معرض سکته مغزی شدید و ۲.۹ برابر بیشتر در معرض سکته مغزی خفیف یا متوسط بودند، در سایت رسمی بت فوروارد مقایسه با افرادی که فشار خون طبیعی داشتند.
• افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیرسیگاری ۱.۹ برابر بیشتر در معرض سکته مغزی شدید و ۱.۷ برابر بیشتر در معرض سکته مغزی خفیف تا متوسط قرار داشتند.
ردین گفت: «یافتههای ما بر اهمیت کنترل فشار خون بالا، که مهمترین عامل خطر قابل اصلاح برای سکته در جهان است، تأکید میکند. این امر به ویژه برای کشورهای با درآمد پایین و متوسط که به سرعت با افزایش نرخ فشار خون بالا و سکته در سنین پایینتر روبرو هستند، مهم است.»/ آفتابنیوز
کارشناس ایمنی مواد غذایی درباره اصول نگهداری مواد غذایی در یخچال و فریزر، توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، آراسب دباغ مقدم، متخصص ایمنی مواد غذایی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی ارتش، به اصول صحیح نگهداری مواد غذایی اشاره و اظهار کرد: گوشت و مرغ را میتوان در یخچال تا حداکثر 72 ساعت و در فریزر بین 6 ماه تا یک سال نگهداری کرد. با این حال، کاهش مدت زمان نگهداری در فریزر تأثیر قابلتوجهی در حفظ ارزش تغذیهای و کیفیت این مواد دارد.
وی در ادامه درباره نگهداری سبزیجات افزود: سبزیجات در یخچال قابلیت نگهداری طولانیمدت ندارند، اما اگر پیش از انجماد، فرآیند بلانچینگ روی آنها انجام شود، میتوان این مواد را در فریزر تا سه ماه با کیفیت مناسب ذخیره کرد.
بلانچینگ، راهی برای حفظ کیفیت و طعم مواد غذایی
وی درباره فرآیند بلانچینگ توضیح داد: بلانچینگ نوعی فرآیند پخت کوتاهمدت است که در آن مواد غذایی، بهویژه سبزیجات، برای مدت کوتاهی در آب جوش قرار داده میشوند و سپس بلافاصله در آب یخ فراوان غوطهور یا زیر جریان آب سرد قرار میگیرند. این شوک حرارتی باعث توقف فرآیند پخت شده و از فعال ماندن آنزیمهایی که باعث قهوهای شدن، تغییر شکل و از دست رفتن طعم مواد غذایی میشوند، جلوگیری میکند.
متخصص ایمنی مواد غذایی، افزود: بلانچینگ یا آنزیمزدایی به حفظ کیفیت مواد غذایی در طول زمان کمک میکند. این فرآیند یکی از اقدامات اساسی قبل از خشک کردن محصولات بهوسیله خشککنهای صنعتی یا خانگی است. گرما دادن به سبزیجات یا میوهها در فرآیند بلانچینگ باعث غیر فعال شدن آنزیمها، اصلاح بافت مواد غذایی و تسهیل در جدا کردن پوست آنها میشود.
میوه و سبزیجات تازه ارزش غذایی بیشتری دارند
دباغ مقدم با تأکید بر اینکه میوه و سبزیجات در صورت مصرف تازه از ارزش غذایی بالاتری برخوردارند، گفت: برای بستهبندی و نگهداری مواد غذایی در فریزر، توصیه میشود از ظروف مخصوص نگهداری فریزری استفاده شود. در صورت استفاده از کیسههای پلاستیکی، باید تمام هوای داخل کیسه بهطور کامل خارج شود تا کیفیت مواد غذایی حفظ شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی ارتش، درباره منجمد کردن میوهها تصریح کرد: بهتر است میوهها بهصورت تازه مصرف شوند. اما اگر قصد نگهداری طولانیمدت داریم، باید توجه داشت که تنها برخی میوههای کوچک مانند آلبالو قابلیت منجمد شدن و نگهداری را دارند و این روش برای تمام میوهها مناسب نیست.
تاثیر دمای نگهداری در حفظ ارزش غذایی حبوبات پخته شده
دباغ مقدم درخصوص نگهداری حبوبات پخته در فریزر، اظهار کرد: اگر حبوبات پخته شده در شرایط ایدهآل، یعنی دمای پایینتر از منفی 18 درجه و در بستهبندی استاندارد منجمد شوند، تا حدی ارزش غذایی خود را حفظ میکنند. اما فریزرهای خانگی معمولاً به این میزان سرما نمیرسند و معمولاً در دمای منفی 14 یا منفی 15 درجه فعالیت میکنند. از این رو، احتمال کاهش قابلتوجه ارزش غذایی حبوبات در این شرایط وجود دارد.
وی افزود: فریزرهای خانگی علاوه بر نداشتن سرمای کافی، به دلیل باز و بسته شدن مکرر درب، نوسانات دمایی زیادی دارند که میتواند به کیفیت مواد غذایی آسیب بزند. برای مثال، ویتامین C موجود در میوهها و سبزیجات به شدت به دمای نگهداری حساس است و در شرایط نامناسب تخریب میشود. همچنین، آنزیمهای موجود در سلولها ممکن است فعال بمانند که به تدریج موجب فساد مواد غذایی میشوند.
این متخصص ایمنی موادغذایی توصیه کرد: اگر افراد زمان کافی برای پختن حبوبات ندارند، بهتر است به جای نگهداری طولانیمدت آنها در فریزرهای خانگی، از کنسرو حبوبات استفاده کنند که فرآوری شده و ماندگاری بالاتری دارند.
نکات مهم در نگهداری نان برای حفظ کیفیت
دباغ مقدم در خصوص نگهداری نان گفت: توصیه ما مصرف نان تازه است اما اگر امکان مصرف تازه نان وجود ندارد، به هیچ وجه نان را در یخچال نگهداری نکنید، زیرا نانی که در یخچال قرار میگیرد، سریعتر از نانی که در دمای محیط نگهداری میشود، خشک و سفت خواهد شد.
وی افزود: برای نگهداری طولانیتر، نان باید در فریزر قرار گیرد. در این شرایط، نانها تا دو تا سه هفته بدون افت کیفیت قابل نگهداری هستند.
سوختگی فریزری و تأثیر آن بر مواد غذایی
متخصص بهداشت عمومی و کنترل مواد غذایی، در خصوص سوختگی فریزری یا انجماد توضیح داد: سوختگی فریزری عمدتاً در موادغذایی مانند گوشت و مرغ رخ میدهد. در صورتی که گوشت به روش صحیح و با استفاده از وکیوم و بستهبندی مناسب نگهداری نشود، به تدریج آب داخل بافت گوشت تبخیر میشود. با این حال، چون لایههای زیرین همچنان منجمد هستند، آب به لایههای بالاتر نمیرسد و جایگزین نمیشود. در نتیجه، لکههای سفید کمرنگی در سطح بافت گوشت پدیدار میشود که نشاندهنده سوختگی فریزری است. این پدیده بهطور قابلتوجهی به نحوه نگهداری و بستهبندی مواد غذایی بستگی دارد.
اصول FIFO در نگهداری مواد غذایی برای جلوگیری از هدررفت
دباغ مقدم درباره اصول نگهداری مواد غذایی گفت: در این زمینه اصلی به نام ((First In, First Out FIFO یا "ورود اول - خروج اول" وجود دارد. بر اساس این اصل، موادغذایی که زودتر در فریزر قرار داده شدهاند، باید زودتر مصرف شوند. برای اجرای این اصل، توصیه میشود تاریخ نگهداری مواد غذایی هنگام قرار دادن در فریزر ثبت شود تا مواد قدیمیتر در اولویت مصرف قرار گیرند و از ماندن و خراب شدن آنها جلوگیری شود.
چرا چندبار فریز کردن مواد غذایی مضر است؟
استادیار دانشگاه علوم پزشکی ارتش با تأکید بر اینکه هر ماده غذایی در طول فرآیند تولید تا مصرف فقط یکبار میتواند منجمد شود، گفت: هر بار انجماد، باعث باز شدن غشای تعدادی از سلولهای مواد غذایی میشود. در مورد گوشت و مرغ، آنچه در این فرآیند از دست میرود، ویتامینهای محلول در آب مانند گروه ویتامینهای B و اسیدآمینهها یا پروتئینهای محلول در آب است. به همین دلیل، انجماد و ذوب مکرر باعث کاهش کیفیت مواد غذایی میشود.
وی افزود: نوسانات دمایی نیز تأثیر قابلتوجهی دارند. برای مثال، زمانی که ماده غذایی منجمد میشود، مدت زمانی طول میکشد تا هسته مرکزی آن به دمای موردنظر برسد. در این مدت، میکروارگانیسمها در حال رشد هستند. حال تصور کنید این فرآیند چندین بار تکرار شود؛ در نهایت، تعداد میکروارگانیسمها به حدی میرسد که ماده غذایی به مرز فساد یا حتی مسمومیت نزدیک میشود. بنابراین، هر ماده غذایی تنها یکبار باید منجمد و یکبار هم انجمادزدایی شود.
بهترین روش رفع انجماد مواد غذایی
استادیار دانشگاه علوم پزشکی ارتش، در خصوص روشهای مناسب رفع انجماد مواد غذایی گفت: برای رفع انجماد، بهتر است برنامهریزی داشته باشیم. به عنوان مثال، اگر قصد تهیه خورشتی برای سایت رسمی بت فوروارد روز آینده داریم، بهتر است گوشت را از فریزر خارج کرده و در محیط یخچال قرار دهیم. این روش باعث میشود گوشت به آرامی و با کمترین آسیب به سلولها و حداقل از دست دادن مایعات خود، رفع انجماد شود و کیفیت آن حفظ شود.
وی در ادامه توضیحات خود درباره رفع انجماد مواد غذایی، بیان کرد: روش دوم برای رفع انجماد، استفاده از برنامه Defrost (یخزدایی) مایکروویو است که میتواند فرآیند انجمادزدایی را بهصورت کنترلشده انجام دهد. روش سوم نیز قرار دادن گوشت زیر شیر آب روان است که به رفع یخزدگی کمک میکند.
دباغ مقدم تأکید کرد: بدترین روش برای رفع انجماد این است که ماده غذایی را به وسیله آب جوش یخزدایی کنیم یا آن را مستقیماً پس از خارج کردن از فریزر، روی حرارت قرار دهیم و بپزیم. این روشها به شدت به کیفیت مواد غذایی آسیب میرسانند و میتوانند بافت و ارزش تغذیهای آنها را کاهش دهند.
نکات مهم در فریز کردن خورشتهای پختهشده
دباغ مقدم درخصوص فریز کردن خورشتهای پختهشده، عنوان کرد: خورشتهای ایرانی معمولاً حاوی مقادیر زیادی چربی هستند. چربیها به دلیل قابلیت بالای فسادپذیری میتوانند فرآیندی به نام رنسیدیتی ایجاد کرده و از ماندگاری غذاهای منجمد شده بکاهند.
وی افزود: خورشتها تنها برای مدت کوتاهی قابل فریز شدن هستند، آن هم به شرطی که از ظروف مخصوص نگهداری استفاده شود و هوای داخل ظرف کاملاً تخلیه شود تا کیفیت و ماندگاری آنها حفظ شود.
شنبلیله با مزه کمی تند و تلخش اغلب در غذاهای هندی، شمال آفریقا و خاورمیانه استفاده میشود و همچنین میتوان از آن به عنوان دمنوش لذت برد.
به گزارش مشرق، شنبلیله گیاهی است که بخشی از خانواده حبوبات است. اولین بار در آسیا رشد کرد، اما اکنون در سایر نقاط جهان از جمله هند، شمال آفریقا، خاورمیانه، فرانسه، اسپانیا و آرژانتین رشد می کند.
مدتهاست که از شنبلیله برای فواید سلامتی آن استفاده میشده است (از حدود ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح) و قدیمیترین گیاه از خانواده حبوبات است که در پزشکی استفاده میشود. دانه های آن غنی ترین مواد مغذی هستند و اغلب در پخت و پز استفاده می شوند.
فواید شنبلیله برای سلامتی
۱. شنبلیله برای قلب مفید است
آن داناهی، متخصص تغذیه میگوید که محتوای آهن شنبلیله آن را به غذایی مفید برای سلامت قلب تبدیل میکند. او میگوید: «بیشتر مردم وقتی به غذاهای غنی از آهن فکر میکنند به گوشت فکر میکنند، اما در گیاهان و دانههایی مانند شنبلیله نیز وجود دارد.» داناهی توضیح می دهد که بدن برای ساختن هموگلوبین، پروتئین موجود در گلبول های قرمز که اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کند، به آهن نیاز دارد. جیمی لی مک اینتایر، دیگر متخصص تغذیه می گوید: «آهن اکسیژن را به ماهیچه ها و مغز می رساند. بدون آهن کافی، خستگی و ضعف هم از نظر جسمی و هم از نظر شناختی ایجاد می شود.»
علاوه بر این، تحقیقات علمی نشان میدهد افرادی که آهن کافی مصرف نمیکنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، از جمله نارسایی مزمن قلبی هستند. به همین دلیل است، به خصوص اگر یک رژیم غذایی عمدتاً گیاهی دارید، مهم است که آجیل و دانهها مانند دانههای شنبلیله را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
۲. شنبلیله به کاهش فشار خون کمک میکند
روش دیگری که شنبلیله از سلامت قلب حمایت می کند، تأثیر آن بر فشار خون است. داناهی می گوید که برخی تحقیقات علمی و شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد مصرف شنبلیله می تواند فشار خون و کلسترول را کاهش دهد. فشار خون بالا و کلسترول بالا دو مورد از بزرگترین عوامل خطر برای بیماری های قلبی عروقی هستند، به همین دلیل است که این مزیت خاص بسیار قابل توجه است.
۳. شنبلیله التهاب را کاهش میدهد
شنبلیله سرشار از آنتی اکسیدان است که می تواند به محافظت در برابر سطوح بالای التهاب مزمن کمک کند. شنبلیله حاوی پلی فنول ها یا ترکیبات گیاهی به نام فلاونوئیدها است که دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند، به این معنی که به مبارزه با آسیب رادیکال های آزاد در بدن کمک می کنند. شواهد علمی رو به رشدی وجود دارد که از خواص ضد التهابی فلاونوئیدها حمایت میکند و نشان میدهد که شنبلیله ممکن است به دلیل محتوای فلاونوئیدی خود به طور بالقوه به سرکوب پاسخ التهابی در بدن کمک کند. فلاونوئیدها با مسدود کردن مسیرهای التهابی و حمایت از سیستم ایمنی، از سلول ها محافظت می کنند و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن را کاهش می دهند.
۴. شنبلیله از افزایش سطح قند خون جلوگیری میکند
شنبلیله اغلب برای کنترل قند خون و پیشگیری از دیابت استفاده می شود زیرا به نظر می رسد حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد. تحقیقات علمی این موضوع را تأیید می کند: در یک مطالعه، یک گروه از شرکت کنندگان مبتلا به دیابت نوع ۲ روزانه ۱۰ گرم دانه شنبلیله را که در آب داغ خیس شده بود مصرف کردند در حالی که گروه دیگری از شرکت کنندگان مبتلا به دیابت نوع ۲ این کار را نکردند. دو گروه پنج ماه بعد با هم مقایسه شدند و گروهی که دانههای شنبلیله خیسشده را روزانه مصرف میکردند نسبت به گروهی که دانههای شنبلیله را مصرف نمیکردند بهطور قابلتوجهی سطح قند خون پایینتری داشتند.
۵. شنبلیله به جلوگیری از زوال عقل کمک میکند
دو دلیل عمده وجود دارد که چرا مصرف منظم دانه شنبلیله ممکن است از سلامت شناختی حمایت کند: یکی خواص ضد التهابی آن است. کاهش التهاب در بدن، به ویژه مغز، می تواند به بهبود اختلالات شناختی کمک کند. دومی به دلیل محتوای منیزیم و آهن آن است.
۶. شنبلیله برای روده مفید است
در حالی که هیچ مطالعه علمی به طور خاص بر روی شنبلیله و سلامت روده متمرکز نشده است، چندین ماده مغذی در این گیاه وجود دارد که نشان می دهد می تواند از هضم سالم و سایت رسمی بت فوروارد سلامت کلی روده حمایت کند. منیزیم، آهن و فیبر که همگی در شنبلیله یافت میشوند، به سلامت روده کمک میکنند. منیزیم به هضم غذا کمک می کند زیرا به عضلات روده کمک می کند تا شل شوند. در مورد آهن، عدم دریافت کافی می تواند باعث کاهش اسید معده شود که می تواند باعث مشکلات گوارشی شود. فیبر نیز نقش مهمی در سلامت دستگاه گوارش دارد.
۷. شنبلیله به افزایش شیر مادر کمک میکند
اگر در حال شیردهی هستید، ممکن است بخواهید شنبلیله بیشتری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. چهار مطالعه علمی مختلف نشان دادند که مصرف منظم آن در مقایسه با دارونماها به طور قابل توجهی باعث افزایش شیر مادر میشود.
۸. شنبلیله به رشد مو کمک میکند
شواهد اولیه ای وجود دارد که نشان می دهد مصرف عصاره شنبلیله می تواند به رشد مو کمک کند. اما باید توجه داشت که تاکنون مطالعات علمی بسیار اندک بوده است و برای اثبات صحت این ارتباط باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
صد آنلاین | ویتامین D در سلامت زنان نقش بسیاری دارد. کمبود آن باعث ابتلا به برخی بیماریها میشود. تضعیف سیستم ایمنی بدن، ابتلا به بیماریهای واگیردار، کمردردهای صبحگاهی، دردهای شدید در دوران قاعدگی، ریزش مو و برخی بیماریهای روحی ناشی از کمبود این ویتامین در زنان است.
به گزارش صد آنلاین، ویتامین D که معمولا به عنوان «ویتامین آفتاب» شناخته میشود، برای سلامت کلی ضروری است. علیرغم اهمیت آن، بسیاری از زنان در سراسر جهان به طور ناآگاهانه دچار کمبود این ویتامین هستند و علائم این کمبود اغلب نادیده گرفته شده یا به دلایل دیگر نسبت داده میشوندبه گزارش تایمز آف ایندیا، مصرف روزانه ۱۵ تا ۲۰ میکروگرم ویتامین D برای زنان بزرگسال توصیه میشود، و گاهی اوقات برای آنهایی که کمبود شدید دارند، دوزهای بالاتر مورد نیاز است. در این مطلب نگاهی به این مساله کردهایم که چگونه کمبود ویتامین D بر زنان تاثیر میگذارد.
ویتامین D باعث تسهیل در دریافت کلسیم که تراکم استخوان و در نتیجه استحکام آن را تعیین میکند، میشود. پوکی استخوان یکی از پیامدهای شناخته شده کمبود این ویتامین است، اما اغلب علائم اولیه آن به سختی تشخیص داده میشوند. زنان ممکن است شکستگیهای جزئی یا درد مبهم در استخوانها را به ویژه در ساعات صبح احساس کنند که در نظرشان این بخشی از پیری طبیعی است و ربطی به کمبود ویتامین D ندارد، در حالی که این تصور اشتباهی است.
مطالعهای در سال ۲۰۲۰ که در مجله تحقیقات استخوان و مواد معدنی منتشر شد، نشان داد که زنانی که سطح ویتامین D کمتر از ۲۰ نانوگرم در میلیلیتر دارند، در مقایسه با آنهایی که سطوح کافی این را دارند، بهطور قابلتوجهی بیشتر در معرض خطر شکستگی استخوان قرار دارند. این موضوع به ویژه در دوران یائسگی زمانی که تراکم استخوان به طور طبیعی کاهش مییابد نگرانکننده است و نیاز به ویتامین D را حتی جدیتر میکند.
خستگی مداوم
خستگی علامتی است که زنان به راحتی آن را نادیده میگیرند، تا حدی به این دلیل که میتوانند آن را تحمل کنند و به این دلیل که با علائم چندین بیماری جزئی همپوشانی دارد. یکی از پنهانترین اثرات کمبود سایت رسمی بت فوروارد ویتامین D، خستگی مداوم است. بسیاری از زنان با سطوح پایین انرژی دست و پنجه نرم میکنند که آن را به مشغله زیاد یا کیفیت خواب ضعیف خود نسبت میدهند، در حالی که کمبود ویتامین D میتواند عامل اصلی باشد. شواهد نشان میدهد که کمبود ویتامین D ممکن است منجر به اختلال در عملکرد شناختی و از دست دادن حافظه شود. زنان مسن ممکن است اختلالات جزئی در حافظه یا تمرکز را تجربه کنند که در صورت عدم کنترل میتواند پیشرفت کند.
کمبود ویتامین D و ریزش مو
در حالی که تغییرات هورمونی یا استرس اغلب به عنوان دلایل اصلی ریزش مو مطرح میشوند، نازک شدن یا ریزش مو بدون دلیل میتواند یکی دیگر از نشانههای خاموش کمبود ویتامین D باشد. کمبود این ویتامین میتواند فولیکولهای مو را ضعیف کرده و بازسازی آنها را مختل کند.
کمبود ویتامین D و عدم تعادل هرمونی
ویتامین D تعادل هورمونی را حفظ میکند. کمبود آن ممکن است بر چرخههای قاعدگی تاثیر بگذارد و منجر به بیماریهایی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شود که به طور غیرمستقیم باعث ناباروری میشود. علاوه بر این، ویتامین D به تولید هورمونهای جنسی مانند استروژن و پروژسترون کمک میکند.
نوسانات خلقی و زوال شناختی، علائم مهم کمبود ویتامین D
بسیاری از شرایط سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب یا نوسانات خلقی با کمبود ویتامین D مرتبط هستند. گیرندههای این ویتامین در مغز یافت میشوند و این به تاثیر مواد شیمیایی سطحکننده خلق و خو مانند سروتونین کمک میکند.
سایر عوارض کمبود ویتامین D
درد یا ضعف عضلانی غیر قابل توضیح ممکن است یکی دیگر از علائم پنهان کمبود ویتامین D باشد. این میتواند به صورت ناتوانی در انجام ورزش ظاهر شود. کمبود این ویتامین همچنین با خطر بیشتر بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و عروقی و اختلالات خود ایمنی مرتبط است. در حالی که ایجاد این شرایط سالها طول میکشد، علائم اولیه مانند افزایش وزن، نوسانات قند خون یا خستگی میتواند به کمبود اساسی ویتامین D اشاره کند./ آفتابنیوز
سقوط دولت بشار اسد در سال ۲۰۲۴ میلادی، نقطه عطفی در جنگ کریدوری منطقه بنا نهاد اما ایران با فعالسازی ظرفیتهای مغفول مانده، میتواند تغییردهنده نتیجه این رقابت باشد.
به گزارش مشرق، سوریه به عنوان یکی از کشورهای حاشیه دریای مدیترانه، موقعیتی استراتژیک در منطقه غرب آسیا دارد به طوری که میتواند در کنار سایر کشورها، به عنوان پلی میان شرق و غرب نقش ایفا نماید.
این نقش آفرینی در کریدورهای انتقال کالا و انرژی زمانی اهمیت خود را نشان میدهد که نتانیاهو با پیادهسازی کریدور جعلی داوود و کریدور عرب-مدیترانه (IMEC) این اهداف را دنبال میکند و به گفته کارشناسان، حذف یک رقیب جدی به نام سوریه موفقیتی چشمگیر برای وی به شمار میآید.
با سقوط دولت اسد، مهمترین بندر کشور سوریه یعنی بندر لاذقیه از حملات اسرائیل در امان نماند و کشتیهای تجاری، نظامی و زیرساختهای بندر لاذقیه مورد هدف جنگندههای رژیم صهیونیستی قرار گرفتند تا با از کار افتادن این بندر، سوریه عملا نقش خود را در کریدورهای بینالمللی از دست بدهد و بدین ترتیب بنادر اسرائیل بعد از حذف شدن بنادر بیروت و لاذقیه، تبدیل به تنها مراکز لجستیکی شرق دریای مدیترانه بشوند.
۴ سال قبل از اجرای طوفانالاقصی، بندر بیروت به طور مشکوک در اثر انفجار آمونیوم نیترات انبار شده منفجر شد و تعامل روزانه با ۳۰۰ بندرگاه جهانی و قبول حدود سه هزار کشتی به صورت سالانه را بهیکباره از دست داد.
بندر بیروت قبل از این انفجار، ظرفیتی معادل ۱.۲ میلیون TEU (کانتینر ۲۰ فوت) در سال (کمی کمتر از بندر حیفا با ظرفیتی معادل ۱.۴۶ میلیون TEU) را داشت و بعد از انفجار، ظرفیت بندر بیروت به ۰.۵ میلیون TEU کاهش یافت و بدین ترتیب بندر بیروت از رقابت بنادر شرق مدیترانه خارج شد.
از ابتدای انقلاب، جمهوری اسلامی ایران روابط تجاری خوبی با اروپا داشته که در صدر آن آلمان قرار داشت. بعد از تحریم کشتیرانی و بنادر ایران، حملونقل دریایی مستقیم بین بنادر ایران و کشورهای اتحادیه اروپا با موانعی جدی مواجه شد.
تجار طرفین تصمیم به انتقال محمولهها از طریق مسیرهای زمینی یا ترکیبی را گرفتند که کوتاهترین مسیر زمینی برای دسترسی به اروپا از ایران و برعکس، استفاده از خاک ترکیه میباشد و از همان زمان، سنگ بنای وابستگی ترانزیتی ایران به ترکیه برای تجارت با اروپا گذاشته شد.
به گفته کارشناسان، بعد از جنگ روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۲ میلادی، اتحادیه اروپا با ادعای همکاری نظامی ایران با روسیه در این جنگ، اقدام به تحریم کشتیرانی و هواپیمایی ملی ایران (هما) کرد و در پی اقدام تاثیرگذار دیگری، ایران را از کنوانسیون بیمه سبز حمل ونقل جادهای به حالت تعلیق در آورد. بدین ترتیب ایران بیش از پیش برای حفظ تجارت خود با اروپا وابسته به خاک ترکیه و ناوگان جادهای ترکیه شد.
کارشناسان ژئوپلیتیکی بر این باورند لغو معافیت مالیات بر سوخت رانندگان کامیونهای ترانزیتی از سوی کشور ترکیه و اخلال در تردد روزانه ۳۰۰ کامیون از مرز بازرگان، ریشه سیاسی دارد که ردپای آن را در تحولات سوریه و قفقاز میتوان جستوجو کرد.
از طرفی، ترکیه با ایجاد کریدور جعلی زنگزور در قالب کشورهای پانترکیسم به دنبال حصر ترانزیتی هر چه بیشتر ایران خواهد بود که در زمینههای اقتصادی، سیاسی و امنیتی، میتواند به کشور آسیب وارد کند.
حسن کریمنیا، کارشناس ترانزیت عنوان کرد: مسیر دسترسی ایران به غرب مدتهاست که تحت انحصار ترکیه قرار دارد و برای کاهش ریسکهای امنیتی و ژئوپلیتیکی آن، باید به سمت مسیرهای جایگزین برویم.
کریمنیا تصریح کرد: یکی از مسیرهای جایگزین، فعالسازی کریدور خلیجفارس-دریایسیاه مطرح شده ایران در سال ۲۰۱۶ است که خلیجفارس و جنوب ایران را به ارمنستان متصل کرده و سپس به بنادر پوتی، باتومی و آناکلیا دربت فوروارد گرجستان و در نهایت به دریای سیاه میرسد. پس از این مرحله، محمولهها با استفاده از کشتی به بنادر بلغارستان و در نهایت به اتحادیه اروپا منتقل میشوند.
کریمنیا افزود: ایران به منظور بهرهبرداری از موقعیت جغرافیایی خود در جهت حصول منافع سیاسی-امنیتی-اقتصادی، میبایست به طور همزمان کریدور بینالمللی شمال-جنوب (INSCT) و کریدور خلیجفارس-دریایسیاه (ITC) که هر دو اتصالدهنده کشورهای جنوبی به شمالی اوراسیا هستند، در دستور کار قرار دهد تا علاوه بر مسیر ترکیه برای دسترسی به اروپا، به وسیله این دو کریدور جایگزینهای دیگری داشتهباشد و در بزنگاههای سیاسی و ژئوپلیتیکی، اکوسیستم اقتصادی و حملونقلی کشور را با مشکل مواجه نسازد.